El departament de Cultura de la Generalitat ha desestimat situar l'Arxiu Comarcal de Cerdanya a l'edifici de l'antiga Acadèmia del llac de Puigcerdà. Segons han explicat des de l'ajuntament, les instal·lacions tenen problemes d'humitats i filtracions, a més de disposar d'un espai limitat. Així, doncs, es descarta aquesta opció, que recordem va anunciar el consistori puigcerdanenc l'any 2019.
La necessitat de disposar d'un Arxiu Comarcal més gran encara hi és, ja que les instal·lacions actuals, situades a l'antic convent de Sant Domènec de Puigcerdà, no compleixen amb la normativa actual de conservació dels documents, a més de tenir greus problemes d'espai, fins al punt de no poder ingressar nous fons. Davant d'aquesta situació, l'ajuntament ha ofert a la Generalitat aquest terreny, situat a la ronda dels Torreons, per tal que s'hi construeixi un nou edifici.

Des de l'ajuntament de Puigcerdà confien que, si la Generalitat veu viable la ubicació, els tràmits de cessió es fessin amb celeritat per tal de començar a redactar el projecte aquest mateix any. Com hem dit, el consistori cediria el terreny i el govern català seria qui assumirà el cost de les obres del nou equipament.
Des del consistori han remarcat que tant l'ajuntament, com el Consell Comarcal com la Generalitat treballen plegats perquè Puigcerdà i la comarca tingui un nou arxiu.

Parlen al vídeo: ALBERT PIÑEIRA, ALCALDE DE PUIGCERDÀ