La Cooperativa Incorpora'm passarà a gestionar ben aviat tot el procés de producció del gratacul. Es tracta d'un fruit que surt del roser silvestre i que està considerat com un superaliment pel fet de tenir una gran quantitat de vitamina C, a més de propietats antiinflamatòries i antioxidants. Fins ara, una empresa privada cerdana impulsada el 2016 per quatre socis se'n feia càrrec, integrant a la seva plantilla persones amb diferents capacitats funcionals. Una d'elles era la Fundació Adis de Puigcerdà, de la qual en depèn aquesta cooperativa que va començar a funcionar l'estiu passat.
L'ultrafondista i emprenedora Emma Roca és una de les impulsores del producte, del qual se n'aprofita tant la polpa del fruit Com la pols que se n'obté mitjançant un procés de premsat es pot incorporar en diferents aliments, mentre que de la part de la llavor s'extreu un oli de rosa mosqueta. La dinamització que suposava en termes econòmics i socials la producció del gratacul la va engrescar a tirar endavant el projecte, que ara continuarà a través de la Cooperativa Incorpora'm que presideix.
Tot i que des del principi es va apostar per comptar amb treballadors amb diversitat funcional, la crisi de la covid-19 ha fet replantejar la iniciativa, que havia nascut com una activitat a desenvolupar al marge de les obligacions laborals dels seus impulsors.

La fórmula adoptada s'inspira en el projecte garrotxí de La Fageda. Els seus impulsors confien en que la iniciativa es converteixi en un referent perquè d'altre empreses de la zona incorporin persones amb diversitat funcional a les seves plantilles, tenint en compte que a Cerdanya hi ha més de 140 persones d'aquest perfil que estarien preparades per treballar. De moment, la nova cooperativa Incorpora'm pretén acabar l'any comptant amb una cinquantena d'empleats.

De de fa vint anys, la Fundació Adis treballa per facilitar la inserció laboral d'aquest col·lectiu. A banda del gratacul, altres dels projectes en funcionament són el de l'econeteja o el de l'Agrobotiga Cerdanya.

Parlen al vídeo: EMMA ROCA, PRESIDENTA COOPERATIVA INCORPORA'M - BLAI GARCIA, GERENT FUNDACIÓ ADIS - RAFA VILLENA, PRESIDENT FUNDACIÓ ADIS