El Govern català estudia la possibilitat de permetre la mobilitat entre la comarca de l’Alt Urgell i el principat d’Andorra segons ha afirmat el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, aquest dilluns. A efectes pràctics, suposaria tractar la regió alt urgellenca i Andorra, com si fos un únic territori en el pla de reobertura, que es troba en fase 1.
Sàmper ha justificat la proposta per la “molta interacció social i laboral” que hi ha entre aquests dos territoris. L’estudi de la mesura arriba després que la setmana passada ell mateix i la consellera de Salut, Alba Vergés, es van reunir amb els seus homòlegs andorrans per abordar aquesta opció. Tot i això, el responsable català d’Interior ha reconegut que la pròrroga del tram 1 “ha ralentit” algunes qüestions. Malgrat que ha afegit que s’hi intentarà donar-hi una resposta segons ha dit “com més aviat millor”.
Des que el Govern català va anunciar que a les fases 1 i 2 del pla de reobertura es mantindrien el tancament perimetral de Catalunya i el confinament municipal de cap de setmana tant l’Ajuntament de la Seu d’Urgell com el Consell Comarcal de l’Alt Urgell van reacccionar. Han demanat formalment que es flexibilitzin les mesures. Inicialment la Generalitat havia previst mantenir tancada la frontera amb Andorra en totes quatre fases de la nova desescalada. L’anunci va posar en alerta tant l’Alt Urgell com Andorra per les conseqüències econòmiques que suposaria estar pràcticament incomunicats al llarg d’uns dos mesos.