Aquest dimarts 1 de desembre fa 5 anys de la declaració de les falles del Pirineu com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO. Una declaració que va rebre la candidatura presentada per Andorra però que engloba diferents pobles catalans, aragonesos, andorrans i francesos que tenen com a punt en comú la celebració de Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus, falles, haros i brandons. Van formar part de la candidatura 63 pobles, però ara ja n’hi ha molts més que recuperen aquesta tradició.
Enguany, la situació de pandèmia no ha deixat celebrar les baixades de falles com és tradicional, algunes s’han suspès i altres pobles han decidit fer actes simbòlics, però tampoc ha permès que avui es poguessin dur a terme celebracions multitudinàries pel cinquè aniversari de la declaració. Llocs com la Vall de Boí ja han anunciat que quan la situació ho permeti recuperaran la celebració.