La Vall de Boí celebra aquest dilluns el vintè aniversari de la proclamació del conjunt d’esglésies romàniques Patrimoni Mundial per la UNESCO, i aquest dimarts també farà 5 anys de la proclamació d’un altre patrimoni de la UNESCO del qual també en forma part la Vall de Boí, juntament amb altres pobles catalans, andorrans, aragonesos i francesos. Es tracta de l’aniversari de la declaració de les Falles Patrimoni de la Humanitat. Això, les celebracions hauran d’esperar, ja que la situació de pandèmia actual fa que els actes organitzats per aquesta data siguin discrets i amb aforament limitat. Durant el cap de setmana s’ha fet jornada de portes obertes a les esglésies i aquest dilluns es farà una mica de celebració pels veïns i veïnes a Sant Joan de Boí. Això sí, tal com explica Sònia Bruguera, alcaldessa de la Vall de Boí, la declaració fa 20 anys va ser un revulsiu per la Vall en tots els àmbits.

Al llarg dels 20 anys el romànic ha rebut més de 2 milions de visitants i l’interès és creixent tan de turisme de proximitat com estranger.
I pel que fa a les falles, la Vall de Boí concentra un gran nombre de pobles, 5, que celebren aquesta tradició ancestral. La idea era fer una celebració conjunta entre romànic i falles. Un esdeveniment que s’ha ajornat pel 2021 quan la situació epidemiològica millori.

Parlen al vídeo: SÒNIA BRUGUERA, ALCALDESSA DE LA VALL DE BOÍ