Aquesta és la situació amb que es troba la carretera nacional francesa RN116 entre Fontpedrosa i Fetges, a la comarca del Conflent. El temporal dels darrers dies ha afectat greument el terreny i ha fet que aquest tram s’esfondrés, deixant la calçada inutilitzable. Això ha obligat a tancar la carretera per raons de seguretat, de manera que aquells veïns de l’Alta Cerdanya que volen anar a Perpinyà o fer el trajecte invers han de buscar altres alternatives que, com a mínim, doblen el seu temps habitual. Des del territori es senten abandonats i reclamen una solució urgent a l’estat francès.

Es tracta d’un vial que connecta Cerdanya, Conflent i Capcir amb la capital de la Catalunya Nord, Perpinyà, i amb la capital de la circumscripció, Prada.
Des de l’Alta Cerdanya lamenten que des de fa 25 anys només s’hi han fet petites actuacions de millora i posen sobre la taula la proposta de fer un nou tram entre Prada i Mont-Lluís, evitant la zona de la Vall de la Tet, on el terreny és més inestable.
El tancament de la RN116, creuen, té i tindrà molts efectes negatius. Primer en l’economia de la zona, ja que molts es desplacen fins a les estacions d’esquí, però també en l’àmbit de la salut o l’educació.

La setmana que ve, s’espera la visita de la ministra francesa de transport Élisabeth Borne. De moment, ajuntaments i veïns han convocat aquest divendres una concentració a Mont Lluís, que començarà a les tres.

Parlen al vídeo: LAURENT LEYGUE, ALCALDE D’ESTAVAR