Aquesta setmana han començat els treballs de millora al cementiri vell de Saneja, al terme municipal de Guils de Cerdanya. Es tracta d’un espai que es trobava força deteriorat i per això l’ajuntament ha decidit portar a terme una actuació per tal d’embellir el cementiri i el seu entorn. El projecte consisteix en enderrocar el mur posterior per obrir una nova porta d’entrada i millorar la il·luminació de l’església de St Vicenç.

En aquests primers dies de treballs, han sortit a la llum algunes troballes que estaven enterrades, com ara una làpida, una pedra tallada o una pica baptismal.

La redacció del projecte ha anat a càrrec de l’estudi d’arquitectura Maurell de Barcelona, que ha accedit a fer-lo gratuïtament, ja que la família és originària de Guils i, de fet, té els seus avantpassats enterrats al cementiri.
A més, la historiadora local, Dolors de Moxó, ha fet un estudi exhaustiu de les famílies enterrades. En total ha comptabilitzat 162 difunts. Els primers es van enterrar el 1870 i l’últim el 1961.

Tota aquesta informació es plasmarà en uns panells que s’instal·laran al nou accés del cementiri.
Tot plegat suposarà una inversió d’uns 50.000 euros, que finançarà el propi ajuntament.
Recordem que el consistori de Guils ja va fer una actuació semblant al cementiri del nucli de Guils.

Parlen al vídeo: DOLORS DE MOXÓ, HISTORIADORA