Durant tot el matí del dijous, els nens i nenes de Sort han pogut veure de primera mà com es fa el mandongo. Des de l’Associació La Xicoia s’ha volgut recuperar aquesta celebració per mostrar als més joves com elaborar els diferents embotits de porc.

Al llarg del matí els diferents carnissers de Sort han elaborat llonganisses i farcits de carnaval per mostrar pas a pas el procés d’elaboració, a més d’ensenyar als infants les eines i les parts del porc que s’utilitzen en cada embotit.

Des de l’associació ja s’havia organitzat un taller d’elaboració de farcit de carnaval per donar més renom a aquest embotit tan desconegut i tan típic dels Pallars.

La festa del mangondo ha unit les carnissers i restauradors de la comarca per treballar coordinats i anar consolidant una tradició que actualment ja només la realitzava en algunes cases.

L’embotit que s’ha elaborat durant el matí s’utilitzarà a la Calderada de Sort que es celebrarà el dimarts.

La festa ha acabat amb un dinar de germanor entre els diferents restauradors i carnissers de Sort.

Parlen al vídeo: RAMON AYTÉS, ASSOCIACIÓ LA XICOIA

El Pirineu avui