L’historiador Carles Gascón ha ofert una xerrada aquest dimecres a la tarda, al Casal de Jubilats del Pla de Sant Tirs, sobre el pas clandestí de la frontera d’Andorra durant la primera meitat del segle XX. El passat dimarts, Gascón va impartir la mateixa conferència a Adrall.
L’acte ha estat organitzat pel Consell Comarcal i el Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell amb la col·laboració de les associacions de gent gran de les dues poblacions.

Carles Gascón va fer per primer cop aquesta xerrada el passat 30 de setembre a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell dins del cicle “Desenterrant el passat”, amb un gran èxit de públic assistent.

Sota el títol “Tabac, exiliats i gent armada”, l’historiador urgellenc ha explicat els orígens i l’evolució del contraban a la frontera d’Andorra i ha detallat les rutes utilitzades, que en la majoria dels casos, coincideixen amb les utilitzades pels passadors d’exiliats durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial i, també, pel maquis de la lluita antifranquista.
I com passa en aquestes xerrades, s’han explicat soses molt curioses

Dins del cicle Desenterrant el passat, al que pertany aquesta xerrada, l’historiador Climent Miró i Tuset oferirà aquest dissabte a Oliana la conferència titulada ‘Monestirs i transhumància (segles IX-XI). Descobrint el Somontà del comtat d’Urgell’. L’acte tindrà lloc a les 6 de la tarda a l’ajuntament de la vila.

Parlen al vídeo: CARLES GASCÓN, HISTORIADOR – FELIP ESTERUELAS ASSISTENT A LA XERRADA

El Pirineu avui